Over Moskee Taibah

Moskee Taibah

Moskee Taibah maakt al sinds 1985 onderdeel uit van de Amsterdamse samenleving!

De witte moskee, met grote koepels en grote minaretten staat in contrast met de omgeving.

De Taibah moskee is een moskee voor moslims, voornamelijk uit Suriname, India en Pakistan. Het gebouw wordt gesierd met ronde koepels en grote minaretten. De bouwkunst is geïnspireerd door de moskeeën uit Pakistan en India. Het gebouw is dan ook een combinatie van uitheemse islamitische kenmerken en moderne materialen en vormen. De moskee is ontworpen door de Nederlandse architect Paul Haffmans en kwam in 1985 gereed. Veel bezoekers en bewoners zijn trots en noemen het gebouw dan ook ‘De witte parel van de Bijlmer’.

Al snel na de opening bleek echter de huidige ruimte, waar ongeveer 500 bezoekers in konden, te klein te zijn. Het aantal bezoekers nam in de jaren negentig flink toe. In 1998 vond daarom een grootscheepse verbouwing plaats. Daarbij werden drie extra koepels geplaatst en de minaretten verbouwd. De extra koepels zorgen voor een betere akoestiek in het gebouw, waardoor de imam een grotere menigte zonder stemverheffing kan toespreken. Na de verbouwing biedt de moskee plaats aan zo’n duizend bezoekers. Op een gemiddelde dag ligt het aantal bezoekers voor het middaggebed op de zevenhonderd, met feestdagen zijn dat er altijd meer.

Kenmerkend voor de Taibah-moskee zijn de uivormige koepels en de vier nadrukkelijk aanwezige minaretten. Deze minaretten verwijzen naar de vier metgezellen van de profeet Mohammed S.A.W.: de kaliefen Hazrat Abu Bakr Siddiqui R.A., Hazrat Oemar Faroek R.A., Hazrat Oesman R.A. en Hazrat Ali R.A.. Zij hebben veel invloed gehad op de culturen van bepaalde landen, zoals Pakistan en India. De Taibah-moskee is één van de weinige moskeeën in Amsterdam met uitgesproken minaretten.

Zoals je van een moskee van deze omvang kunt verwachten vinden er allerlei activiteiten plaats, speciaal voor families, vrouwen en / of kinderen.